twitter-icon-alt-twitter-icon-15 facebook log 32
Tukar Tulisan Merah Tukar Tulisan Hitam Tukar Tulisan Hijau   Tukar Latarbelakang Merah Jambu Tukar Latarbelakang Hijau Muda

HUTAN REKREASI

HUTAN REKREASI AYER KEROH

Botanical Garden Ditubuhkan pada 1 Jun 2006, ia muncul dari idea YAB Dato Seri Hj Mohd Ali Bin Mohd Rustam, Ketua Menteri Melaka. Lokasi yang sangat strategik dan hanya 5 minit untuk sampai ke sini dari Plaza Tol Ayer Keroh. Dahulu dikenali sebagai Taman Botani Hutan Rekreasi Ayer Keroh yang mempunyai keluasan 92.5 hektar. Terdapat banyak kemudahan di sini seperti penginapan, perkhemahan, merentas hutan dan lain-lain. Di samping itu, anda juga boleh menikmati berkelah atau menghadapi cabaran meredah hutan. Bagi mereka yang suka berjoging, terdapat trek khas untuk aktiviti ini dan juga sebagai tempat latihan untuk mereka yang mementingkan kesihatan. Bagi pencinta alam semula jadi, terdapat pelbagai elemen yang pasti untuk menarik perhatian mereka di sini. Pokok yang dilabel untuk memudahkan pengunjung untuk mengetahui jenis-jenis tumbuh-tumbuhan. Lebih menarik untuk melihat pelbagai jenis burung dan serangga yang terbang dan berkeliaran bebas di sini. Taman-taman botanikal juga mempunyai taman-taman khas Park Prasejarah Cerita Garden dan Taman Rusa.

 

HUTAN REKREASI BUKIT BATU

Bukit Batu Lebah Hutan Lipur terletak di Bukit Senggeh Forest yang meliputi 208 hektar. Hutan pamah dipterokarpa yang kaya dengan pelbagai flora dan fauna dan landskap semula jadi dengan persekitaran yang indah. Kawasan ini menjanjikan menyenangkan, aman dan menyeronokkan berkelah dan bermain. Bukit Batu Lebah Hutan Lipur mempunyai potensi untuk dibangunkan kerana ia terletak hanya kira-kira 10 km dari Selandar di mana jalan-jalan masuk utama ke kawasan itu telah disediakan. Ia dijangka boleh menjadi pusat rekreasi dan hutan pilihan rekreasi lain di Air Keroh Hutan Lipur dan Hutan Lipur Tanjung Tuan. Pada masa ini kawasan ini diuruskan dan dikendalikan oleh jabatan itu sepenuhnya dan kerjasama Bukit Senggeh CAC. Di tempat yang Forester dan dua Pekerja Awam Khas Rendah untuk mengawasi kawasan ini tetapi tidak sepenuh masa.

  

HUTAN REKREASI SUNGAI UDANG

Sungai Udang Hutan Lipur telah diilhamkan oleh Ketua Menteri sendiri. River Forest terletak di antara bandar Pekan Kecil Sungai Udang. Hutan Simpan telah diwartakan pada tahun 1987 sebagai kawasan Hutan Simpanan Kekal yang tinggal kira-kira 335 ekar. Kawasan hutan yang bersempadan dengan Sungai Jalan Masjid Tanah di sebelah barat, kem tentera di utara, timur estet dan Rela Camp selatan akan datang. Hutan Reseved ini hutan pamah dipterokarpa dan pelbagai flora dan fauna. Secara umumnya Hutan Sungai Udang adalah keadaan semula jadi kecuali 80 ekar yang bersempadan dengan kem-kem tentera telah dibalak dan kini ditanam semula dengan spesis hutan. Dengan lokasinya yang strategik dalam kawasan hutan ini adalah sangat sesuai untuk percutian atau kawasan rekreasi bagi masyarakat tempatan serta pelancong asing, terutama di kawasan seluas 20 hektar dalam petak 4 masih log Hutan Asli.

 

HUTAN REKREASI TANJUNG TUAN

Tanjung Tuan Hutan Lipur terletak di Cape Rachado Tetap Hutan Terpelihara (Tanjung Tuan) merupakan salah satu hutan yang tertua simpanan kekal di bawah pengurusan dan kawalan Jabatan Perhutanan Melaka. Kedudukan Hutan Tetap dikelilingi oleh Selat Melaka dan tanah yang bersempadan pedalaman Queensland. Hutan ini terletak kira-kira 20 km dari bandar Port Dickson, Negeri Sembilan dan kira-kira 80 km dari bandar bersejarah Melaka. Hutan Cape Rachado (Tanjung Tuan) telah diwartakan sebagai Hutan Simpanan (kemudian dipanggil Hutan Tetap) oleh Kerajaan Negeri Melaka pada tahun 1921 (No.Warta: 2066 bertarikh 23 Disember 1921) dengan keluasan 80.97 hektar yang asal ( 200 ekar). Dalam tahun 1969, sejumlah 16:19 hektar (40 ekar) telah diwartakan keluar daripada status Hutan Simpan Kekal oleh Kerajaan Negeri Melaka bagi tujuan awam (No.Warta: 328 bertarikh 25 Disember, 1969). Kawasan yang belum dibangunkan sehingga kini dan keadaan masih normal (hutan). Pada 5 Januari 1971, Kerajaan Negeri Melaka telah diluluskan 60,70 hektar (149,98 ekar) hutan simpan kekal Cape Rachado (Tanjung Tuan) sebagai " Perlindungan Hidupan Liar " bagi binatang dan burung yang boleh didapati di kawasan itu yang disimpan di dalam PERHILITAN melalui MPU5 dan PG Warta No: 85 Ordinan Perlindungan Binatang, Haiwan Liar dan Burung, 1955. Ini bermakna bahawa "Sanctuary Hidupan Liar" bertepatan dengan kawasan Hutan kekal ada. Pada 4 Februari 1991, Kerajaan telah mewartakan sebahagian daripada "Perlindungan Hidupan Liar" Melaka yang mana satu 8:09 hektar (20 ekar) sebagai Perlindungan Game melalui PT. 235.

 

 

Laman Utama HUTAN LIPUR/TAMAN EKO-RIMBA